LOT – Landelijk Overlegorgaan Trouwambtenaren

Tijdens de oprichting van Matrimonium heeft onze vereniging gesproken over het belang van meer babsenverenigingen en een landelijk overleg. Om hier daadwerkelijk toe te komen vonden we het van belang dat er meer verenigingen in het land waren om de babsen per regio te kunnen vertegenwoordigen. Sinds vorig jaar heeft de Babsenvereniging uit Drenthe het voortouw genomen om een overleg van de nu bestaande babsenverenigingen op te zetten: Drenthe, Groningen, Achterhoek, Limburg en Matrimonium. Reden was een toezegging van Job Cohen om als tussenpersoon te fungeren tussen onze verenigingen en de VNG, Vereniging voor Nederlandse Gemeenten. Hoofddoel: de bezoldiging. De vergoeding is in het land zo ongelijk en vooral zo niet meer van deze tijd, daar zouden we graag wat in verbeterd zien. Maar nu de verenigingen bij elkaar zaten, wilden ze gelijk meer aanpakken. De VNG geeft adviezen aan de gemeenten, we zouden op zijn minst kunnen vragen hun advies aan te passen. Ten aanzien van bezoldiging maar ook ten aanzien van bijvoorbeeld trouwlocaties. Echter nu we zo bij elkaar zaten, bleek al snel dat er nogal wat verschillen zijn binnen de denkwijzen van de verenigingen. Matriomonium heeft tot doel het in stand houden en verbeteren van de professionaliteit, vakkundigheid van de trouwambtenaar en het opzetten van een netwerk om informatie te delen. Iedere trouwambtenaar mag lid worden. Wij gaan liever in gesprek dan mensen buiten te sluiten. Daar denken de verenigingen uit Groningen en Limburg anders over, die bijvoorbeeld de zelfstandig trouwambtenaren weren. Er geen rekening mee houdend dat deze trouwambtenaren ook gewoon officieel babs zijn bij een gemeente. Een weigerambtenaar weren ze niet.
Er werd door het LOT een stuk opgesteld over de Babs en er werd een voorstel gemaakt voor de bezoldiging.

Hier vind je:

de opzet die het LOT heeft opgesteld

het voorstel voor de bezoldiging vanuit het LOT

de reactie van Matrimonium.

De kracht van onze standpunten zit in de feitelijkheid. We zijn heel benieuwd naar het vervolg, want we zitten duidelijk niet op 1 spoor.

We zijn benieuwd naar jullie reacties! We vragen je dan ook hier te reageren.

 

Namens het bestuur van Matrimonium

Andréa Schipper

voorzitter
forum-slide

5 reacties op “LOT – Landelijk Overlegorgaan Trouwambtenaren

 1. Vera Apetz zegt:

  Ben er trots op lid te zijn van deze vereniging! Bravo bestuur. Goed verwoord, helemaal eens.

  Een ‘leek’ is dus ook een raadslid, wethouder of Burgemeester!!!
  (B)ABSen uit andere gemeenten zijn van harte welkom in Heemstede, trouwens…

  Het zou fijn zijn als het salaris wordt aangepast naar het voorstel…

  Vera Apetz, Heemstede

 2. deslegte zegt:

  Bedankt Vera voor je compliment. Laten we met elkaar voor Blijven zorgen dat Matrimonium een vereniging is en blijft die mogelijkheden ziet.

 3. ria.kuipers@xs4all.nl zegt:

  Het hoge tarief dat hier genoemd wordt voor een gemeentebabs zie ik er in “mijn” gemeente echt niet van komen. Hoewel ik het wel een mooie en duidelijke berekening vind.

 4. Daphne van den Boogaard zegt:

  Helder verwoord, complimenten.

  De behoefte van bruidsparen om hun eigen keuze te kunnen maken blijft groeien. Die keuze geldt zowel voor de gemeentelijke babsen (waarbij deze zich voorstellen op de gemeentelijke website) als, indien het bruidspaar dat wenst, een babs van een andere gemeente die als gast-babs optreedt.

  Het feit dat babsen zich door vele aanvragen (plus het feit dat ze heel blij worden dit als hun vak te mogen uitoefenen!) als zelfstandige/zzp’er vestigen, is marktwerking. Het lijkt me niet aan instanties om dat in te perken, het is aan de bruidparen zelf om die keuze te maken voor hun eigen huwelijk.

Geef een antwoord