Kort en Pijnloos

“Lieve mensen, van harte welkom en in het bijzonder een hartelijk welkom aan het bruidspaar. Voor u niet, maar voor mij is dit beslist een suprise-huwelijk. Ik heb Peter en Katja namelijk nog niet eerder gezien dan 5 minuten geleden!”

Zo begon ik mijn speech afgelopen zaterdag in de Hortus Botanicus in Amsterdam. De maandag ervoor was ik gebeld door de bruidegom. “Om eerlijk te zijn Andréa, willen we eigenlijk dat je zo min mogelijk doet. Trouwen en dan champagne!” Ik had nog even gecheckt: “kort en pijnloos?” “Perfect omschreven, kort en pijnloos!” was het antwoord. Dus zo deden we het.

Hoewel kort. De ceremonie stond gepland om 5 uur maar het bruidspaar was ietwat verlaat en kwam half 6 binnen vallen. En weer buiten, binnen, buiten en ging toen uiteindelijk zitten. Maar toen bleek dochter lief en 1 getuige nog niet gearriveerd te zijn. Nog maar een bakje koffie dan. En zo gebeurde het dat ik om kwart voor 6 begon en om 6 uur buiten stond. Maar niet nadat ik uitgebreid door de bruidegom bedankt was. Hij noemde me een professional omdat ik (zo zei hij) “met zoveel flair zo’n korte ceremonie kon neerzetten”. Ik kon dus tevreden naar huis. Missie geslaagd.

(De namen zijn vanwege privacy redenen aangepast.)

Andréa Schipper

IMG-20131019-WA0008

Een reactie op “Kort en Pijnloos

  1. Karin Faase zegt:

    Mooi opgelost Andrea. Jij weet ook altijd weer een passende ceremonie samen te stellen en zo je bruidspaar blij te maken.

    Via Burgerzaken krijg ik ook wel eens te horen dat het bruidspaar verzoekt om een korte ceremonie. “Ze hoeven niet zo veel,” wordt er dan gezegd. Ik vind dit een gevaarlijke uitspraak, want wat verwacht het bruidspaar wel? Een korte kennismaking, per telefoon of persoonlijk, is volgens mij altijd nodig. Tip voor iedereen: stem altijd met het bruidspaar de verwachtingen af, hoe groot of klein ze de ceremonie ook willen.

Geef een antwoord