Showtje

Ik roep het zo vaak: een huwelijksceremonie is geen showtje dat je opvoert, het is iets échts! En dat is het natuurlijk ook. De ceremoniële voltrekkingen daar gelaten, want daar kun je show van maken zoveel je wilt. Dan hebben we dat officiële deel tenslotte al gehad. Maar een échte ceremonie moet toch een échte ceremonie blijven.

En dan krijg je een verzoek van een bruidspaar om ze in Edam-Volendam te trouwen. Voor de gein zei ik nog “in toga of in Volendamse klederdracht?” Daar hoefden ze niet lang over na te denken. Maar gelijk kwam de vraag erachteraan “zou je dat dan doen?” En toen dacht ik “ja, zou ik dat wel doen?”

Ik zoek graag grenzen op, dus ook hier. Dus antwoorde ik: “natuurlijk!” en bedacht ondertussen hoe ik ervoor zou gaan zorgen dat het geen showtje zou worden.

Dus begon ik de ceremonie in toga en vertelde daarbij over het verzoek van het bruidspaar om in klederdracht getrouwd te worden. “Maar een huwelijk is toch iets officieels, dus heb ik toch mijn toga aangetrokken. Ik wil jullie natuurlijk wel tegemoet komen!” En ik zette de prachtig gesteven kap op die bij het kostuum hoort. Het bruidspaar gaf aan dat het nog niet af was en toen ging ook mijn toga uit. En toen begon ik opnieuw. “Ik sta dan nu in een prachtige Volendamse outfit hier voor jullie, maar dat maakt het huwelijk niet minder officieel. Jullie gaan écht trouwen vandaag!” En om dat kracht bij te zetten nam ik de akte erbij en begon hun namen van de akte te controleren. Dat vind ik zelf toch dé manier om aan te geven dat je iets officieels aan het doen bent. En ik zit gelijk weer in mijn rol van ambtenaar.

Zo werd trouwen in het stadhuis van Edam-Volendam een heel bijzondere ceremonie. Zonder daarbij afbreuk te doen aan het officiële karakter van een wettige huwelijksvoltrekking. Missie geslaagd. Een heel blij bruidspaar, een ceremonie om nooit te vergeten en geweldige foto’s!

PhotoGrid_1381051155183

Geef een antwoord