De naam na het huwelijk

Hoe zit het met de naam na het huwelijk?

Hoera! Het paar is getrouwd. De aktes worden getekend en jij als ambtenaar mag het bruidspaar als één van de eersten feliciteren. Van harte gefeliciteerd, heel veel geluk en je overhandigt het paar het trouwboekje. “Kijk eens een prachtig trouwboekje als bewijs van dit bijzondere moment.” Het paar bekijkt samen met jou het boekje en tada… daar is de eerste vraag. “Hey, waarom sta ik niet met de naam van mijn man in het boekje?”
Ja, waarom eigenlijk niet?
In Nederland is het niet zo dat je als echtgenote de naam van je echtgenoot krijgt, zoals dat in veel andere landen wel gebeurd. Maar alles is afhankelijk van de nationaliteit van de bruid. Een Nederlandse bruid zal naar Nederlands naamrecht altijd haar eigen naam houden, maar mag wel de naam van haar echtgenoot (of echtgenote) gebruiken. Dat wil zeggen dat de bruid met de naam van haar man (of vrouw) kan worden aangeschreven. Daarin heeft ze 3 verschillende keuzes:

  • De naam van de echtgenoot (of echtgenote)
  • De naam van de echtgenoot (of echtgenote) gevolgd door eigen naam
  • Eigen naam gevolgd door de naam van de echtgenoot (of echtgenote)

Dat betekent dus dat in haar paspoort altijd haar meisjesnaam zal staan, maar ook daar kan de vermelding e/v geplaatst worden. Alles op eigen verzoek, én los van de keuze voor naamgebruik.

Maar hoe zit dat dan als de bruid een andere nationaliteit heeft? Bijvoorbeeld Turks.
In het Turks naamrecht is het heel anders geregeld dan in het Nederlands naamrecht. Daar krijgt de vrouw zonder meer door het huwelijk de naam van haar echtgenoot. In dat geval zal ook in onze huwelijksakte staan dat de naam na het huwelijk wijzigt in de naam van de echtgenoot. In de huwelijksakte staat namelijk altijd de naam vóór het huwelijk en de naam ná het huwelijk. Daaruit kun je dus al veel opmaken.
In veel andere landen is het zo dat de vrouw kan kiezen voor de naam van de echtgenoot. In dat geval zal ze eerst met een bewijs van hun eigen authoriteiten moeten komen, pas dan gaan wij die naam ook wijzigen. Dat kan bijvoorbeeld door na het huwelijk een nieuw paspoort aan te vragen waarin dan de nieuwe naam staat. Ook dit gaat vaak niet zonder slag of stoot, die authoriteiten willen dan een huwelijksakte zien waaruit blijkt dat de naam wijzigt na het huwelijk. In dat geval maken we een internationale huwelijksakte en passen daarin het naamrecht toe van de bruid. Zij krijgt een nieuw paspoort en als ze die komt laten zien, veranderen wij in de GBA ook de naam. Alles rond.
Maar let op. Als de bruid een dubbele nationaliteit heeft gaat dat allemaal weer niet op. Bijvoorbeeld een bruid is Nederlands tevens Turks. In dat geval gaat Nederlands naamrecht altijd voor en zal de bruid dus haar eigen naam behouden.

Een reactie op “De naam na het huwelijk

  1. Fennie14 zegt:

    Ditzelfde geldt natuurlijk ook allemaal voor de (Nederlandse) bruidegom…………….

    Fennie van Osch

Geef een antwoord