Babsendag 2015.

Voor de vijfde keer gingen babsen in alle vroegte op pad voor de jaarlijkse babsendag. Een lustrum dus. Het gaat goed met Matrimonium en dat was o.a. te merken aan het aantal deelnemers. Nog nooit waren het er zo veel.

4

De gemeente Edam-Volendam was gastheer. Liane Spijker en Manon Dijkshoorn hadden de dag puntgaaf georganiseerd. Edam-Volendam kent veel mooie plekjes, gebouwen en verhalen. Het ochtendprogramma vond voor een groot deel plaats in het prachtige gebouw van het Hoogheemraadschap. In zijn welkomstwoord zei de burgemeester dat hij een paar keer per jaar ook zelf graag een huwelijk voltrekt.

Een vast onderdeel van de babsendag is de algemene ledenvergadering van Matrimonium. Hierin legt het bestuur verantwoording af van het gevoerde beleid en worden financiële cijfers, figures and facts gedeeld. De vereniging is inmiddels de opstartfase allang gepasseerd. Er dienen zich dan ook zaken aan die voor de toekomst zorgvuldig en consequent geregeld moeten worden. Dat brengt soms minder prettige besluiten met zich mee en geeft dynamiek aan de ledenvergadering die daardoor langer duurde dan was gepland. Met strakke hand maanden Liane en Manon de voorzitter tot een afronding.

Yvette Vlaar en trouwfotografe Freya hielden in twee groepen een workshop over fotografie en huwelijken. Er ontstonden interessante interacties over de werkwijze van de fotograaf en de ambtsuitoefening van de babs. Yvette en Freya hebben zeker ook veel geleerd van de zienswijze van de babsen. Een onderdeel van de workshop was het fotograferen met je smartphone. Op de scheepswerf van Edam werden praktische tips gegeven hoe je het beste kan fotograferen met je smartphone. De attributen op de scheepswerf waren dankbare objecten en werden veelvuldig op de foto gezet.

’s Middags vertrok een lange stoet auto’s naar de haven van Edam om aan boord te gaan van “De Vriendschap”, een zeilend partyschip uit 1898, voor een tocht naar Volendam. Tijdens de reis kon een uitgebreide lunch worden gebruikt. Op de wal in Volendam stonden Jan Tuijp (gitarist van BZN) en Kees Kwakman te wachten om de bijzonderheden van Volendam te laten zien. Een bezoek aan het Palingsoundmuseum – met daarin de rijke historie van BZN – kon niet daarbij niet uitblijven. Op “De Dijk” ontstonden spontane akties van babsen om zich in “originele” Volendamse klederdracht op de foto te laten zetten. Zelfs degenen die voor geen goud in zo’n kostuum wilden waren binnen een paar seconden overgehaald het toch te doen. Het leverde hilarische plaatjes op.

Tijdens de terugvaart naar Volendam was er bruidstaart van Kleintje Taart en prosecco (aangeboden door Trouwen zoals jullie willen), geanimeerde gesprekken en de uitreiking van de wissellijst die dit jaar naar het jongste lid van Matrimonium is gegaan. Sanne mag een jaar lang van het relikwie genieten.

Het was een zonnige, mooie, vrolijke, gezellige en vooral ook collegiale dag. Er zijn veel verhalen en ervaringen gedeeld. Dankzij WedPics hebben we ook de foto’s nog! Voor alle foto’s klik hier.

De organisatoren van de babsendag 2016 maken zich binnenkort bekend.

RdS

2015-10-08 16.26.32