img 06 4699 5373
img jaikwil@matrimonium.nl
img Hoofdweg 336 HS 1056 DB Amsterdam
 • Follow us:
 • LinkedIn

‘Verbluft, verbaasd en verbonden’ (@BabsendagZutphen #MBD2017)

“Er is werkelijk aan alles gedacht en het is ons aan niets ontbroken. We hebben gelachen, bewondert en waren ontroerd. Wat een werelddag!” Zo omschreef Matrimonium bestuurslid Marian van Ooijen gisteren de 7e Babsendag. Het mooie Zutphen was het decor waarin 90 babsen, uit het hele land, de hoofdrol speelden.

Maar laten we bij het begin beginnen. In het industriële Koelhuis heetten de organisatoren van de dag, Jeanette de Vos-Michel en Eva Schuurman, iedereen welkom met een stralende lach. “Toga’s links en jassen rechts aan de kapstok”. De communicatie was helder. Eva omschreef het moment als “een beetje gek”. Terwijl ze bij de ingang naast een paspop in een trouwjurk stond, zei ze: “het voelt een beetje alsof ik ga trouwen. Je hebt je maanden voorbereid, je gasten komen, de muziek speelt, en nu moet je het loslaten.” En dat was inderdaad alles wat nodig was.

Want ja; er waren problemen op de weg en ook het treinverkeer zorgde voor vertragingen, maar eenmaal binnen was het goed. Onder het genot van warme koffie en thee, lekkere petit fours en de Vocal Group van het Isendoorn college werden er vele zoenen gewisseld en handen geschud. “Wat een mooi ontvangst”! “Wat is dít leuk!” “Hè, wat gezellig!”, waren veelgehoorde reacties.

Positief vergaderen

Iets later dan gepland begon het officiële gedeelte van de dag; de jaarvergadering. Voorzitter Andréa en penningmeester Karin deden de aftrap. Het budget werd besproken, de groei in leden en de bezetting van het Matrimonium bestuur kwam aan bod, net als enkele aandachtspunten voor volgend jaar. Met instemmend applaus werden voorstellen aangenomen en er werd aandacht gevraagd voor de stichting ‘Make a wedding wish’.

Er waren verschillende geluiden over de toename van trouwambtenaren, ceremoniesprekers en ééndags-babsen. Zowel de valkuilen als de pluspunten kregen aandacht. Andréa gaf aan dat Matrimonium aan deze ontwikkeling niets kan veranderen. Zijn er onduidelijkheden in de gemeente waarin je werkt, dan is dat de plek om je punt te maken. Ook gaf ze de verbindende boodschap mee: “laten we elkaar niet aanvallen of afvallen. Laten we ons eigen ‘ding’ doen, en doe het goed!”

De stad in

Gewapend met een tasje met lekkers en ‘bestickerd’ met een rood, paars of roze hart, een bloemetje of een ster, werden de babsen onderverdeeld in groepjes voor een stadswandeling. De gidsen stonden klaar, een boek over handlettering ging als cadeau in de tas en de toga’s werden ingepakt en vervoerd naar een bijzondere locatie. 90 Babsen gingen de stad in.

Bij de fontein op de Zaadmarkt stond een met bloemen getooide dame met een muziekinstallatie. Gids Willem was daar als eerste met zijn ‘opgevoerde golfkarretje’, speciaal bestemd voor babsen die slecht ter been waren. “Ik heb een gebrek aan kraakbeen in de knie, maar geen gebrek aan lol”, zei één van de dames. Marieke Buitink vermaakte de groep met het onverwachte straattheater. Harry Jekkers zong in haar sketch zijn lied: “Ik hou van mij”. Dit toverde bij iedere groep een lach op het gezicht. “Het is de boodschap van iedere liefdesgoeroe”, zei Marijke Kunkeler later. “Pas als je van jezelf houdt, kun je van een ander houden.”

Vastleggen!

Tussen de verhalen, de gebouwen en de historie door, genoot een ieder van die ‘verrukkelijke oliebol met noten’. Regisseur Leonard Beuger inspireerde de groepjes met een gedicht uit 1580 van Sir Philip Sidney. Maar niet iedereen heeft deze gehoord, want er was enige vaart nodig voor een bijzonder moment. En zo werd de wandelroute wat ingekort om met elkaar een groepsfoto te maken op de Berkel Ruïne. De toga’s lagen al klaar op een groot zeil, een ‘heus’ bruidspaar voer op een fluisterboot, net als een chantikoor. Pers en publiek stond klaar. Aan alles was gedacht. Het was zelfs droog weer.

Fotograaf Karin Keesmaat en videograaf Ton Gerritsen legden de hele dag visueel vast. En ook van dit moment zijn mooie beelden beschikbaar. Na de foto togen alle babsen in toga naar het restaurant voor de lunch. Deze invasie leidde tot enige consternatie, maar het eten stond klaar en was lekker.

Talent

In het Luxor theater zette de middag zich voort. En hoe!! ‘Onze eigen Eva’, dichter des Achterhoeks, vulde samen met Leonard Beuger en diens dochter Fiora het podium. Zij brachten iedereen in vervoering met prachtige gedichten, liedjes en sketches. De medley van veelgehoorde ‘trouwliedjes’ was erg herkenbaar. En vol emoties, gingen de babsen een korte pauze in. “Ik heb tranen van het lachen en van het huilen”, “waanzinnig goed”, “bijzonder ontroerend”, waren reacties in het publiek. Het slokje water en chocolaatje kwamen van pas.

“Een zaal vol mensen die wat kunnen en wat willen”, zei Leonard na de pauze, “daar moeten we wat mee doen!”. En dat deed hij. Met enthousiasme stortten op zijn verzoek een aantal trouwambtenaren zich op rijmerij, improvisatietheater en ‘jabbertalk. Maar memorabel waren ook de momenten waarop er ‘bloopers’ gedeeld werden van bijzonder grappige of pijnlijke trouwceremonies. De vreemdgaande bruidegom, de wulpse dame met oude heer, en zeker uil Dolfje met het kuikentje, zullen niet snel vergeten worden!

Maar uiteindelijk overheerst vooral de liefde. Met het lied “ik vertrouw, ik vertrouw, in trouw en mij” zongen de babsen zich het theater uit, op weg naar een borrel. In de Wijnhuistoren zong Marise den Bakker iedereen een brok in de keel. Het was een gepaste afronding van deze dag vol poëzie en cultuur, kijken en genieten, liefde en ontmoeten. Veel babsen gaven aan vanuit de gemeente zich niet altijd gesteund te voelen; in kennis, in verbinding of in het delen van ervaringen. Deze Matrimoniumdag was met recht een beroepsdag, waarbij dat wèl het geval was. En waarbij iedereen vol inspiratie en met een goed gevulde goodybag weer naar huis ging. Volgend jaar is Amersfoort aan de beurt!

Door: Linda Veerman

 

Wie kwamen we allemaal tegen:

 • Fotograaf Karin Keesmaat
 • Videograaf Ton Gerritsen
 • Schrijver en spreker (en razende reporter) Linda Veerman
 • The Vocal Group, meiden tussen de 15 en 18 jaar uit de talentlessen van het Isendoorn collega. Op de piano begeleid door Tim van Buitenen.
 • De stadsgidsen van het VVV Zutphen
 • Chantikoor van de fluisterboot
 • Marieke Buitink, improvisatietheater PrettigOntregeld
 • Regisseur Leonard Beuger met muzikale dochter Fiora
 • Zangeres Marise den Bakker